Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на едно от съвместните

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на едно от съвместните
Коментари Харесай

Ердоган пред Путин: Искам войната да спре възможно най-скоро

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на едно от взаимните съвещания на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Узбекистан, че желае войната в Украйна да завърши " допустимо най-скоро ". Руският му сътрудник Владимир Путин присъстваше на конференцията.

Ердоган се пробва да убеди Путин да организира директни договаряния за преустановяване на огъня с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Турция. Въпреки това самият Зеленски не желае такива диалози, защото те се водят при изискванията на Москва, а тя към този момент няма самодейността във войната след контраофанзивата в Харков и Херсон.

" Полагаме старания да завършваме спора в Украйна посредством дипломация допустимо най-скоро ", съобщи Ердоган, представен от Дойче веле.



Той изрази угриженост, че зърното, изнасяно от Украйна по съглашението с гаранти Анкара и Организация на обединените нации, не доближава в задоволителна степен до разрастващите се страни, изключително в Африка. Путин изрази сходни опасения предходната седмица като претекст да бъде разрешен износът на съветско зърно.

" Полагаме откровени старания да доставим зърното на тези, които най-вече се нуждаят от него, изключително на нашите братя и сестри в Африка ", сподели Ердоган в петък.

Турският президент би трябвало да организира двустранни диалози с Путин в границите на срещата на върха в узбекистанския град Самарканд по-късно през днешния ден. Турция, която е член на НАТО, доставя оръжия и муниции на Украйна, като в същото време се пробва да усили търговията с Русия. За Ердоган това прилича " уравновесена " позиция, която е нужна заради острата взаимозависимост на Анкара от съветските енергийни доставки.
ТЕМА преди 2 часа 469 преди 2 часа 668 преди 4 часа 1725
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР